Hátizsákot fel!

Hátizsákot fel!

Fóti-Somlyó

Tanösvény a lepkék között

2022. december 30. - zsóf.

A fővárostól északkeletre, Fóton magasodik a Somlyó-hegy. A környékből szigetként kiemelkedő hegy nagyon változatos, hiszen mészköves, löszös és homokos részek tarkítják, amely mellett gazdag növény- és állatvilággal is büszkélkedhet. Ezek közül a lepkék, azon belül is a fóti boglárkalepke talán az egyik legkiemelkedőbb.

20221204_130922.jpg

A 3500 méter hosszú, tíz állomásos tanösvényt a kék lepke turistajelzés jelöli. Indulópontnak célszerű a Fáy Présházat választani, az itteni parkolóban otthagyhatjuk járművünket.

Egykoron a présház körül rengeteg szőlőültetvény volt, egy meghitt, csendes kis sziget a főváros zajától. Éppen ezért, a kor olyan jeles képviselői sokszor megfordultak itt, mint például Deák, Kossuth, Vörösmarty vagy Jedlik Ányos. Az épület továbbá azért is fontos hely, mert itt született meg a fröccs: állítólag Jedlik szódát töltött Fáy borába, majd Vörösmarty ezt fröccsnek nevezte el. 

 

>>> Erre folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakotfel.blog.hu/api/trackback/id/tr3418013316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása