Hátizsákot fel!

Hátizsákot fel!

A csodálatos Drégelyvár

2018. július 22. - zsóf.

"Utoljára akkor voltam itt, amikor még nem volt otthon számítógép." Mondtam, miután megjártuk Drégely várát. Hát igen, komolyan el is kell gondolkodnom, hogy az mikor volt.

Számomra ez a kirándulás nem egy hétköznapi túra volt, hanem annál sokkal több. Akik ismernek, azok tudják, hogy a szüleim Drégelypalánkról származnak és gyerekkoromban rengeteg időt tölöttem itt. Éppen ezért az átlagnál többet tudok Drégelyvár történelméről, a kapcsolódó irodalomról, és persze magáról a helyről is.
Viszont nagyon régen voltam utoljára a várban. Talán általános iskolás koromban, de az is lehet, hogy óvodás koromban. A lényeg, hogy akkor még nem írtunk 2000-es éveket, így ideje volt újra felkeresni e szép helyet.

Miért is lehet ismerős a Drégelyvár és miért nem tudod hova tenni?
A vár kapitánya Szondi György volt, akiről rengeteg ballada, költemény született. Gondoljunk csak Arany János: Szondi két apródja c. alkotására, hiszen ezt mindenki tanulta irodalom órán.
De nézzük a történelmet: Ali, budai pasa 1552. július 6-án több tízezres seregével megostromolta a várat. Szondi a 146 fős seregével védte a falakat az utolsó lehelletükig, de végül a vár elesett. A romos épületben csak pár katona állomásozott ez után, míg 1593-ban visszafoglalták a várat. Ekkora és ezután is, csak a vár köveit hordták el, így az tovább romosodott.
Drégelyvár a nemzeti örökség része, 2012-től pedig történelmi és nemzeti emlékhely.

20180519_140813_masolata.jpg

 

>>> Erre folytatódik

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakotfel.blog.hu/api/trackback/id/tr2314104843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delpierro 2018.07.23. 20:42:27

Gyönyörű ez a hely!
süti beállítások módosítása