Hátizsákot fel!

Hátizsákot fel!

Budakalász és a Kevélyek

Történelmi- és geológiai múlt nyomában

2023. december 02. - zsóf.

2023 november közepén egyesületünk egy közös évzáró kirándulást szervezett a nálunk végzett túravezetők részére. Kriszti és én közösen terveztük meg, amelyben nagy hasznunkra vált az ő helyismerete: remek történeteket osztott meg velünk s csodás helyekre kalauzolt el minket.

20231126_114712.jpg

A budakalászi Egészségháznál találkoztunk vasárnap reggel. A Klisovác utcán sétáltunk ki a városból, hideg reggeli fuvallatokkal kísérve. Egy út menti keresztnél balra tértünk, ahol több kerítés is jelezte a lófutattókat s a lovardák területeit. A földutakat megfagyott sár kísérte, néhol pár befagyott pocsolyával. Egy kisebb emelkedő után megérkeztünk az Ajmanica-fennsík utakkal tarkított, panorámás részére. A gyep és pár bokor uralta területen előttünk magasodik a Monalovac, az Ezüst-Kevély és a Nagy-Kevély. Mögüttünk pedig a Budakalászon és Pomázon túl emelkedő Kő-hegy és Csikóvárak. Miközben hallgattuk az előadást a város történelméről, több lovas és kutyasétáltató is elhaladt mellettünk. Ha akarnék se tudnék mindent visszamondani, de amit kiemelten elhoztam, az a budakalászi mészkőbánya hosszú időre nyúló története: már a római korban is bányászták itt a jó minőségű értékes narancssárgás kőzetet.

 

>>> Erre folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakotfel.blog.hu/api/trackback/id/tr2818270185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása