Hátizsákot fel!

Hátizsákot fel!

Dobogókő és Thirring-körút

Két órás erdei séta megszínezve magyar turista történelemmel

2023. szeptember 24. - zsóf.

Dobogókő amellett, hogy az utóbbi évtizedekben (is) az egyik legnépszerűbb és az egyik legkönnyebben megközelíthető turista célpont, történelmileg is jelentős helyszín. Könnyed, érdekes történelem óra következik.

20230907_110218.jpg

1897-ben itt épült hazánk első menedékháza, amely nevét a Magyar Turista Egyesület első elnökéről, Dr. báró Eötvös Lorándról kapta. Hamar kiderült, hogy nagy igény volt az épületre, mert hatalmas forgalmat generált. Később egy újabb házat emeltek mellette, amelyet végül 1906-ban adtak át 42 ággyal - ámbár sokszor aludtak így is a folyosókon, vagy az éttermi részben is.

Itt még érdemesnek tartom megjegyezni, hogy talán a legtöbben, akik meghallják Eötvös Loránd nevét a tudományos munkájára, vagy a róla elnevezett egyetemre gondolnak elsőként. Ez természetesen igaz, kiváló fizikus és világhírű tudós volt, de emellett a Magyar Turista Egyesület első elnöke 1891-1899 között.

 

>>> Erre folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakotfel.blog.hu/api/trackback/id/tr2418211293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása