Hátizsákot fel!

Hátizsákot fel!

Róka-hegy

Budapest legnagyobb bányája

2022. október 31. - zsóf.

Budapest és Üröm határán található a Róka-hegy, amely a főváros egykori legnagyobb mészkőbányája. Gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik, több barlangja van, és a sétálni vagy kirándulni vágyók mellett a falmászók kedvelt célpontja.

img_20221029_120218.jpg

A kőfejtő hiteles feljegyzések szerint a XIX. században nyílt meg, bár egyesek szerint már a római időkben is létezett. Az itt kinyert mészkő Óbuda s Budapest számára biztosított kiváló minőségű építőanyagot. Az üzlet olyan jól ment, hogy 1897-ben a Duna partjáig érő kőszállító iparvasutat építettek - a második világháború során tönkrement. Az ösvényeken, utakon lévő drótkötelet tartó oszlopok az egykori sínekből készültek. Szintén híres és kedvelt hely a falmászók körében, több tucat utat jelöltek itt ki - ottjártunkkor nem volt senki, de nem is a késő október a fő szezon.

A célpont többféleképpen közelíthető meg. Tömegközlekedéssel a HÉV csillaghegyi megállója a legcélravezetőbb (piros, majd piros háromszög jelzéseket kell követni). Autóval a Rókahegyi út - Fülemüle utca sarkához közel található egy kisebb parkoló, ahonnan a tanösvény sorompóval indul.

 

>>> Erre folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakotfel.blog.hu/api/trackback/id/tr217965988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2022.11.02. 17:40:03

Róka hegy... csupa negatív, szomorú, pocsék emlék...
Országúti bringám utolsó túrájának vége. Ráadásul nem is oda indultam, csak Ürömnél rossz irányba indultam és végül elegem lett, elindultam haza.
35-38 fok, kulacsok már porzanak, emelkedik ott is, ahol lejtőre számítok és csak emelkedik és emelkedik és...
Hát elég szarul voltam, mire hazaérzem.
Nekem ennyit jelent a Róka hegy. :(
És mivel egyre csak vizet kerestem, a látvány sem érdekelt.
süti beállítások módosítása