Hátizsákot fel!

Hátizsákot fel!

A Csarna-völgy felülnézetből

A híres elmosott kisvasúton, és azon túl

2022. április 23. - zsóf.

Idén húsvétkor újra találkozni tudott a nagy (jelen esetben óriás) családunk, amely során Kemencén szálltunk meg. Ennek a négy napos kalandnak kötelező eleme a kirándulás, amelyet most először én találtam ki és én vezettem a 20-30 fős társaságot is - ami nagy élmény volt a számomra, mert eddig maximum négy fővel volt dolgom. A Csarna-patak adta magát, a térképet böngészgetve pedig kitaláltunk egy remek útvonalat, amelyben van hegygerinc, várrom, patakátkelések és szintek is.

img_20220416_122820_1.jpg

A beszámolót a hely történetével kezdeném. A Börzsöny északi részén terül el a Csarna- vagy más néven Fekete-völgy. Ez az ország legnagyobb fokozottan védett, háborítatlan területe. Emiatt számos ritka faj is él itt: vadmacska, hiúz, foltos szalamandra (amivel az első napunkon találkoztunk is), kövi rák, havasi varázslófű, hegyi szirtipáfrány, stb. Az 1913-ban a patak árterében épült erdészeti kisvasutat főleg faanyag és erdei munkások szállítására használták, majd 1957 és 1969 között bezárták. A patak többször is kiáradt, a legfontosabbak 1995-ben és 1999-ben történtek, amelyek során a hidakat, a töltést és olykor a síneket is elmosta, tehát a pálya tönkrement - a mai napig ezért is vannak a roncsok olykor a patakban, vagy mellette. 2017-18 táján a terület kezelője engedély iránti kérelmet nyújtott be kisvasút építésre és az ezzel kapcsolatos beruházásra - itt fontos megjegyezni, hogy ezen a területen nincsenek utak, így azokat is ki kellett volna építeni. Ez hatalmas visszhangot váltott ki, a WWF aláírást is gyűjtött ellene, amelyet több mint 72.000 ember írt alá. Végül az agrárminiszter elutasította a kérelmet, és így ez a csodálatos, nagyjából 1000 hektáros terület megmenekült.

img_20220415_181044.jpg

img_20220415_181312.jpg

Most, hogy képet kaptunk a hely múltjáról, nézzük is a kirándulásunkat!
Utunk a Feketevölgy Panziónál kezdődik. Idáig lehet autóval bejutni az erdőbe, amelynek útvonalát a településen táblák is jelzik. Továbbá idáig közlekedik a jelenlegi kisvasút, amely Kemencéről indulva nagyjából 25 perc alatt teszi meg a 4 km-es távot. Fontos információ lehet, hogy mivel völgyben vagyunk, itt nincs térerő.

 

 

>>> Erre folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakotfel.blog.hu/api/trackback/id/tr8717810705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása