Hátizsákot fel!

Hátizsákot fel!

Naszály

A jellegzetes narancssárgás hegy

2022. szeptember 29. - zsóf.

Szeptember utolsó hétvégéjén felmentünk a Naszályra, hogy megnézzük azokat a helyeket, amelyek a három héttel azelőtti kéktúránk során kimaradtak. A kellemes őszi napsütésben nagyon jól esett ez a panoráma nézéssel megfűszerezett közepes intenzitású, kisebb körtúra.

img_20220924_132554.jpg

Túránkat Kosd határában, a Bánya-völgy elején kialakított parkolóban kezdtük. Innen, a zöld ↺ jelzést követve hatoltunk be a völgybe. Enyhe emelkedőn, körülbelül 600 méterrel később érkezünk meg az első állomásunkra, a Kosdi Szénbánya hősi halottainak emlékművéhez (234 m). Az 1931. szeptember 28.-án bekövetkezett tragédiában hét bányász vesztette életét. A kihelyezett tábláról megtudhatjuk, hogy már 1770-től ismert szénterület volt ez a vidék. A Kosdi Szénbánya 27 éves működése alatt 211,5 ezer tonna szenet hoztak a felszínre. A bánya folyamatos vízbetörés veszélyének volt kitéve, bár 1907-ben még emberáldozat nélkül mosta el a járatokat. Az anyagilag veszteséges bányában '31 szeptemberében egy kilenc fős csapat egy robbantás anyagát termelte ki, amikor hirtelen, nagy robajjal betört a víz. Hatan életüket vesztették, hárman megmenekültek, ám később az egyik megmenekült belehalt az itt szerzett traumába. A hat elhunyt bányász a mai napig a hegy belsejében nyugszik.

 

>>> Erre folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakotfel.blog.hu/api/trackback/id/tr1517939440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása